CANTEMUS – EN SÅNGAR- OCH KÖRLEDARRESA UTAN LIKE

Vi som startat kören Cantemus och som leder kören sedan 1999 – Sofia Staxäng och Göran Staxäng - har fått vara med om en extraordinär musikresa tillsammans med idag mer än 8000 körsångare som deltagit under vår 24-åriga resa. Det är en oerhörd glädje att lyfta människor, som många gånger inte trott sig om att kunna sjunga, och låta dem upptäcka att det kan de visst. Sjunga med klang, med uttryck… och inte minst med glädje. Vi gör inga inträdesprov, vi kräver inte notläsningsförmåga eller körvana, bara lust att sjunga och lust att lära. Jo, vi har faktiskt ett slags avgörande krav, vi förväntar oss att alla våra sångare skall tycka det är roligt att sjunga! Och att de skall vilja lägga ner egen tid mellan övningar och träna hemma. Med max tio minuter egen övning varje dag erövrar vi härlig musik och de stora Stockholmsscenerna!

Något om musiken vi sjungit

Cantemus har sjungit Händels Messias, Mozarts Requiem, storslagen operamusik i halvsceniska framföranden och musik som några av vår tids främsta artister gjort odödlig (Elvis, ABBA, Beatles, Monica Z m fl) i fantastiska arr skrivna för Cantemus. Kompositörer som Georg Riedel, Monica och Carl-Axel Dominique, Jonas Dominique, Elise Einarsdotter, Martin Östergren, Andreas Landegren, Olov Helge, Petra Mellbrandt med flera har skrivit läcker musik och underbara arr för oss.

Några artister vi jobbat med

Cantemus har haft glädjen att få sjunga med många fina artister genom åren. Sven-Bertil Taube, Sanna Nielsen, Lisa Nilsson, Jan Malmsjö, Sarah Dawn Finer, familjen Monica och Carl-Axel Dominique, Divine och många fler.

I maj 2015 sjöng vi Elvis musik med Magnus Carlson från Weeping Willows – tillsammans fick vi taket att lyfta och publiken att dansa i Berwaldhallen.

Cantemus – En historia för sig...

Det här är berättelsen om hur Cantemus startade och utvecklades till en kör och en kursverksamhet i körsång. 2009 fyllde Cantemus 10 år och firade med tre vitt skilda produktioner som gjorde 2009 till ett musikaliskt fyrverkeri för våra sångare och vår publik. Nyskrivna arr på ABBAs topplåtar, Mozarts Requiem och en klassisk julkonsert med tillhörande julmarknad. En gemensam nämnare: Berwaldhallens scen!

I december 2009 samlades tre sångare, som varit med från början, och Cantemus’ ledare Sofia och Göran Staxäng i Berwaldhallens foajé tillsammans med fotografen Gunnar Ernblad och grävde i minnesbanken. Det blev en jubileums-DVD där Gunnar Ernblad klippte ihop våra minnen med klipp från några av körens konserter och intervjuer med några av våra gästartister.

Toner för miljoner! Kommer någon ihåg Föreningssparbankens stora satsning på körsång i slutet på nittiotalet? Ett av projekten var stor körkonsert i Globen med tusentals körsångare från hela Sverige och en satsning på ”Prova-på-kör”. Det hände hösten 1999. I en annonskampanj gick Toner-för-miljoner-ledningen ut och sökte körledare för ”Prova-på-körer” i hela Sverige. Körledare för Stockholmsregionen blev Göran Staxäng. Hundratals körsångare anmälde sig. Cantemus hade slagit rot.

Konserten i Globen - med kända artister på stor scen och halva Globens publikplatser fyllda med körsångare från hela Sverige – spelades in av TV4 och sändes strax före julen 1999.

Göran Staxäng