Information för sångare vid terminsstart

Terminsstart den 30:e och 31:a januari 2023 kl 18-20.20 på Sverigefinska skolan

Välkommen till aulan på Sverigefinska skolan den 30 eller 31 januari kl 18-20.20. Fridhemsgatan 17. T-bana Fridhemsplan. Ingång till skolgården på andra sidan gatan från T-baneuppgången. Ingång till aulan längst in i hörnet på skolgården.

Den första timmen den 30 och 31 januari har vi introduktionsövning för alla nya sångare. Efter paus ansluter hela kören. Alla nya sångare erbjuds därefter att delta i ytterligare en "vanlig" övning med hela kören, därefter är anmälan bindande. Har du inte sjungit i Cantemus tidigare kan du alltså pröva på oss vid två tillfällen utan kostnad.

Obs! Du anmäler dig antingen till måndagar eller tisdagar.
Du kan också klicka här för att komma direkt till anmälningssidan!

Du som inte sjungit i Cantemus tidigare – lite historik

Cantemus samlade före pandemin mellan 400-500 sångare varje termin vilket gav oss ”ekonomisk muskel” att göra fantastiska produktioner både på Konserthuset och i Berwaldhallen. Vi har genom åren återkommande anlitat Sveriges främsta artister och professionella orkestrar eller band med Stockholms bästa musiker. Vi har sjungit de stora klassikerna som Händels ”Messias”, Mozarts ”Requiem”, Orffs ”Carmina Burana” och växlat med att sjunga fina körarrangemang på musik av ABBA, Beatles, Elvis, Simon & Garfunkel, Queen…

Tydliga mål i form av konserter!

Det finns inget som sporrar arbete och lärandelust som ett tydligt mål i form av konsert. Vi har genom åren anlitat en kader av Sveriges främsta sångare och musiker. Vi sjunger på de största konsertscenerna. Vi marknadsför våra konserter i alla mediekanaler. Vi har blivit bortskämda med många utsålda konserter. Det är inte bara vi som är stolta över Cantemus. Alla våra sångare är stolta över att vara med i Cantemus.

Så här arbetar vi

Varje vecka rymmer repetitioner med två grupper, en grupp på måndagkvällar och en grupp på tisdagkvällar. Man anmäler sig till en grupp men kan sedan fritt byta grupp tillfälligt, eller om man vill, vara med på båda övningarna. Varje övning inleds med 10 minuters uppvärmning därefter repeterar vi delar av den repertoar vi skall göra på konsert i slutet av terminen. Efter några veckor får alla sångare ett repschema där det tydligt anges vilka stycken och vilka delar av dessa stycken vi repeterar respektive vecka. Vi kompletterar med något eller några stäm-rep då vi övar med bara en stämma.

De första veckorna övar körledarna Sofia och Göran och byter av varandra vid pianot. 4-5 veckor före konsert tar vi sedan in pianist som kompar kören. Sista veckan före konsert möter vi artister och musiker som skall vara med på konserterna. Vi gör alltid minst två konserter, oftast på Konserthuset eller Berwaldhallen.

Öva med proffssångare hemma

Alla sångare får en stäm-CD (nu för tiden blir det ju ofta länk som man kan lägga in i sin telefon, dator eller laptop). Där finns uppsjungningsövningar (samma övningar som vi sjungit på alla våra övningar sedan 1999). Vi anlitar proffssångare som hjälper oss att sjunga in alla stämmor. Vi menar att det är avgörande att våra sångare får lyssna på riktiga röster och inte ”digitala röster”, det hjälper sångaren att hitta klang, lära sin stämma och träna dynamik (sjunga från starkt till svagt). Varje stämma är inspelad så att man hör alla andra stämmor lite svagare i bakgrunden.

Övar man max 10 minuter varje dag - där man de första gångerna bara lyssnar på sin stämma innan man börjar sjunga med - då sätter sig stämman i ryggmärgen.

Om Cantemus

Cantemus startades hösten 1999 av Sofia & Göran Staxäng. Genom åren har mellan 400-500 sångare deltagit varje termin. Vi har i huvudsak sjungit I Berwaldhallen och på Stockholms Konserthus.

Cantemus har genom åren sjungit från klassiskt till jazz och pop i arr specialskrivna för Cantemus. Vi har valt bort att sjunga ”doa-arr” (arr där långa ackord sjungs på stavelse och blir kompunderlag för melodin) utan skriver eller låter skriva arr där varje stämma bearbetas och blir individuellt utformad i klassisk stil.

Cantemus har sjungit klassiska verk som Förklädd Gud (där vi på uppdrag av Jan Malmsjö spelade in en CD hösten 2006), Mozarts Requiem, Händels Messias och opera - varav en nyskriven opera "MS Aurora", skriven för Cantemus av Jonas Dominique. Klassikerna har varvats med nyarrade program med musik av bl a ABBA (2009 med Sanna Nielsen som gästartist), Beatles (med Sarah Dawn Finer och Zoie Finer som gästartister), Sinatra & Elvis (med Magnus Carlson som gästartist), Simon & Garfunkel & Ted Gärdestad. Georg Riedel skrev ny musik med Finlandssvensk lyrik på beställning av Cantemus (med Lisa Nilsson och Stina Ekblad som gästartister). Hela familjen Dominique arrade hösten 2013 ett helt julprogram där alla i familjen medverkade i julkonsert på Berwaldhallen. Sista stora konserten före pandemin var ett Queen-program (Queen goes Opera) på Konserthuset (Peter Johansson och Divine Opera medverkade som gästartister).