Banner VT 2024

Terminsstart

Tisdag den 27 augusti kl 18-20.30 Aulan, Sverigefinska skolan

Fridhemsgatan 17. T-bana Fridhemsplan. Ingång från skolgården.

Nya sångare inbjuds att tillsammans hela kören först sjunga upp ordentligt och sedan smaka på höstens musik.

Nya sångare erbjuds sedan att delta i följande veckas övning utan bindande anmälan. F o m onsdagen den 12 september är anmälan bindande för alla. Du kan alltså pröva på Cantemus ordentligt. Hel kursavgift faktureras om du anmäler dig och sedan hoppar av efter den 12 september. Då gäller endast läkarintyg.

Så här arbetar vi

Varje vecka rymmer repetition på tisdagskvällar. Varje övning inleds med 15 minuters uppvärmning, därefter repeterar vi delar av den repertoar vi skall göra på konsert i slutet av terminen. Efter några veckor får alla sångare ett repschema där det tydligt anges vilka stycken och vilka delar av dessa stycken vi repeterar respektive vecka. Vi kompletterar med något eller några extra stäm-rep då vi övar med bara en stämma i taget.

De första veckorna övar körledarna Sofia och Göran och byter av varandra vid pianot. Några veckor före konsert tar vi sedan in pianist som ackompanjerar kören. Sista veckan/veckorna före konsert möter vi artister och musiker som skall vara med på konserterna.

Öva med proffssångare hemma

Alla sångare får en stämlänk med sin stämma (nu för tiden blir det ju ofta länk som man kan lägga in i sin telefon, dator eller padda). De som vill får också en CD med sin stämma. På länken/stäm-CD:n finns uppsjungningsövning (en kortare version av samma övningar som vi sjungit på alla våra övningar sedan 1999). Vi anlitar proffssångare som hjälper oss att sjunga in alla stämmor. Det är viktigt att sångare får lyssna på riktiga röster och inte ”digitala röster”, det hjälper sångaren att hitta klang, lära sig sin stämma och träna dynamik (sjunga från starkt till svagt). Varje stämma är inspelad tydligt men samtidigt kan man höra alla andra stämmor lite svagare i bakgrunden.

Övar man max 10 minuter varje dag – och börjar med att bara lyssna på stämman innan man börjar sjunga med – så sätter sig stämman i ryggmärgen.

Tydliga mål i form av konserter!

Det finns inget som sporrar arbete och lärandelust som ett tydligt mål. Cantemus har alltid målsättningen att avsluta en termin med storslagen konsert, fantastiska artister och suveräna musiker i någon av Stockholms största konsertsalar. Vi har genom åren anlitat en kader av Sveriges främsta sångare och musiker. Vi marknadsför våra konserter i alla mediekanaler. Vi gör alltid minst två konserter, oftast på Konserthuset

Du som inte sjungit i Cantemus tidigare – Kort om vad vi gjort under åren.

Cantemus grundades hösten 1999 av Göran och Sofia Staxäng. Nu påbörjar vi vår 51:a termin!

Läs vår historik här