Cantemus

CANTEMUS FYLLER 20! 40:e TERMINEN

Tänk, 20 år i år efter första dagen med Cantemus i aulan på Franz Schartau. Vi minns första repet när vi kom in i aulan och överväldigades av en fullsatt sal. Körsångarna ville vara med på ett ”Prova-På-Kör”-projekt initierat av Sparbanken kallat ”Toner för Miljoner”. Slutmålet då var stor konsert i Globen i november 1999 med tusentals körsångare från hela Sverige.

Det blev mer än så, det blev fyrtio terminer med Cantemus som sett tusentals sångare genom de tjugo år vi hittills verkat. Sångare – med spännvidd från gamla ”körrävar” till rena nybörjare – har stått sida vid sida och utvecklat röst, klang, intonation och musikalisk känsla.

Åren har sett oss gå från konserter i Filadelfiakyrkan till att bli ”stammisar” i Berwaldhallen och Stockholms Konserthus med svenska och internationella toppartister och program som tagit andan ur oss, våra körsångare och vår publik. Våra konserter spänner från pärlor ur körlitteraturen till stora operaföreställningar. Vi minns hur Georg Riedel skrev ett helt program med ny musik till finlandssvensk lyrik och när Jonas Dominique skrev en hel opera (M/S Aurora, till texter Ulla-Carin Nyquist). Vi har engagerat fantastiska arrangörer som gjorde musik - av ikoner som ABBA, Beatles, Elvis, Simon & Garfunkel, Sinatra, Ted Gärdestad – tillgänglig för kör i läckra körarrangemang. Roliga minnen inkluderar hur Kalle Moraeus bjöd in Cantemus till Musik vid Siljan föregått av en intensiv körvecka i Leksand. Vi minns ett gästspel av den engelske kompositören John Rutter som dirigerade sin egen musik i Berwaldhallen; vi minns samarbete med den belgiske tidig-musik-specialisten Erik Van Nevel som tog med sig både solister och orkester från Belgien till konserter i Stockholms Konserthus i Händels Messias. Vårt färskaste minne just nu är två fullsatta föreställningar i Stockholms Konserthus av Carmina Burana tillsammans med Orkestern Filialen och fantastiska solister. Christine Löfgren fick hela Cantemus att jobba med musiken genom kroppen.

MUSIKALISK TIDSRESA · W A MOZART TILL L-E LARSSON · 19 MAJ 2019

i Stockholms Konserthus. Mozarts sprudlande, nästan extatiskt glädjefyllda Kröningsmässa i C-dur har fått sitt namn då musiken återkommande framförts vid kungliga och kejserliga kröningsceremonier.

Lars-Erik Larssons “Förklädd Gud”, musik skriven till texter av Hjalmar Gullberg som flammar starkt mot våld och krig men ord som också är fulla av tröst och optimism. Cantemus framförde ”Förklädd Gud” i Berwaldhallen våren 2006 med Jan Malmsjö som recitatör, ett samarbete som ledde till en CD med “Förklädd Gud” med Jan som producent. Den 19 maj reciterar Marie Göranzon och Jan Malmsjö texterna i FÖRKLÄDD GUD i ”lätt dramatiserad dialog”.