Cantemus
Bild, våren, sommaren och hösten 2021
ALLA TIDERS STOCKHOLM

Cantemus, Margareta Bengtson & Mattias Algotsson besjunger Stockholm i två konserter på Stockholms Konserthus lördagen den 11 juni 2022 kl 15.05 & 18.05.
Biljettsläpp, fredagen den 5 maj.

Sveriges härligaste jazzsångerska Margareta Bengtson och en av landets riktiga jazzpianistess Mathias Algotsson besjunger, tillsammans med Cantemus ”Alla tiders Stockholm” med musik från Bellman till Orup – och allt däremellan. Från folkviseton till jazzsväng.

ETT NOSTALGIPROGRAM FÖR STOCKHOLMARE I ALLA ÅLDRAR

I programmet hittar du idel, ädla ”Stockholmsklassiker”. Hasse Alfredssons och Tage Danielssons ”Bedårande sommarvals”, Hans Thomas Orup Erikssons (eller bara Orup) ”Från Djursholm till Danvikstull”, Evert Taubes ”Stockholmsmelodi”, Beppe Wolgers (alltså han skrev om text av Roy Turk som Fred E. Ahlert skrev musik till) ”Sakta vi gå genom stan” som blev Monika Zetterlunds paradlåt.

Cornelis Vreeswijks ”Sommarkort” (En stund på jorden), Povel Ramels ”Torstigste Bröder” (en låt i sann Bellmansanda) och så förstås Carl Michael Bellmans ”Fjäril vingad syns på Haga (i nytt arrangemang) och ”Stolta stad”. Beppe Wolgers text med musik av Bobby Ericson ”En gång i Stockholm” där Margareta Bengtson återigen lockar fram minnen från Monica Zetterlunds otroliga sångargärning.

Barbro Hörbergs ”Ögon känsliga för grönt” lockade fram ett sus i kören när vi berättade att vi skulle sjunga detta smycke tillsammans med Margareta Bengtson. Alla Stockholms Söderkisar och Kuttersmycken känner vi igen i Nils Pernes och Sven Paddoks ”Vårat Gäng – Stigbergsgatan 8. Parantes: Cantemus repade sina första år från 1999 till… ja, tills brandmyndigheterna tyckte vi var för många – i Frans Schartaus aula på Stigbergsgatan 26. ”Mina drömmars stad” är en låt nära allas hjärtan, visste du att Måns Zelmerlöw skrivit texten och musiken?

NÄSTAN ETT HELT PROGRAM MED ARRANGEMANG SKRIVNA SPECIELLT FÖR CANTEMUS

Undantag är ”Bedårande sommarvals” i arrangemang av Robert Sund. Andreas Landegren har arrat ”En gång i Stockholm” för Cantemus. Alla övriga låtar har fått ny omramning i arrangemang som Sofia Staxäng, en av Cantemus körledare, har skrivit.

RENA SOLON VARVAS MED ARR FÖR SOLORÖST OCH KÖR OCH BARA KÖRSÅNG

Du vet väl att Margareta Bengtson var med och grundade ”The Real Group” och sedan gick vidare med solokarriär. Vår konsert rymmer många låtar där Cantemus sjunger själva eller tillsammans med Margareta Bengtson och Mathias Algotsson men Margareta och Mathias gör också ett knippe låtar solo som varvas med övriga programmet.

DU STÖDER GENOM ATT KÖPA BILJETTER! 20 % AV ÖVERSKOTT TILL STÖD FÖR UKRAINA

Resterande överskott går till höstens Cantemusproduktion av West Side Story och arbete med ungdomar i Stockholmsskolor.

WEST SIDE STORY MED CANTEMUS OCH UNGDOMSGÄNG – PÅ CIRKUS I JAN 2023

I januari 2023 ser vi fram emot att sjunga West Side Story på Cirkus. Kören sjunger tillsammans med stjärnsolister alla de kända sololåtarna i nyskrivna arr för soloröst, kör och orkester.

Gängen kommer att gestaltas av kören samt ungdomar från skolor i hela StorStockholm som dansar och slåss till musik. Vi vill med denna föreställning visa vilken kraft som finns i musik och dans när det gäller att hjälpa ungdomar att hitta andra uttryckssätt än våld, knivar och skjutvapen och verklighetsflykt genom droger av alla slag.

VILL DU VARA MED OCH SJUNGA WEST SIDE STORY – ANMÄL DIG HÄR OCH NU!

Vi övar måndagar och tisdagar i Aulan, Sverige-Finska skolan på Fridhemsgatan 17, precis ovanför T-banenedgången Fridhemsgatan/ Drottningholmsvägen. Start den 29 & 30 augusi. Praktisk information och anmälan gör du genom att trycka här på knappen ”Anmälan”.

CANTEMUS HISTORIA – I HELSIDESANNONSER FRÅN EXPRESSEN FEBRUARI 2022.

I februari 2022 fick vi erbjudande att I Expressens ”Söndagsbilaga” presentera Cantemus och vår historia varje söndag i fyra helsidesannonser. De har vi lagt in på vår hemsida.

I vår första annons den 6 februari berättade en av våra basar om sin Cantemusresa och om hur vi arbetar. I annons den 13 februari berättade vi om konsten för en kör att överleva en pandemi. I annons den 20 februari berättade vi om hur vi söker efter sceniska dimensioner i musiken. I annons den 27 februari berättade vi vad vi vill göra våren 2022, hösten 2022 och fram till januari 2023.

CANTEMUS – EN SÅNGAR- OCH KÖRLEDARRESA UTAN LIKE

Vi som startat kören Cantemus och som leder kören sedan 1999 – Sofia Staxäng och Göran Staxäng - har fått vara med om en extraordinär musikresa tillsammans med idag mer än 8000 körsångare som deltagit under vår 24-åriga resa. Det är en oerhörd glädje att lyfta människor, som många gånger inte trott sig om att kunna sjunga, och låta dem upptäcka att det kan de visst. Sjunga med klang, med uttryck… och inte minst med glädje. Vi gör inga inträdesprov, vi kräver inte notläsningsförmåga eller körvana, bara lust att sjunga och lust att lära. Jo, vi har faktiskt ett slags avgörande krav, vi förväntar oss att alla våra sångare skall tycka det är roligt att sjunga! Och att de skall vilja lägga ner egen tid mellan övningar och träna hemma. Med max tio minuter egen övning varje dag erövrar vi härlig musik och de stora Stockholmsscenerna!

HEMLIGHETER?

Alla sångare får en stäm-CD (nu för tiden blir det ju ofta länk som man kan lägga in i sin telefon, dator eller laptop). Där finns uppsjungningsövningar (samma övningar som vi sjungit på alla våra övningar sedan 1999). Vi anlitar proffssångare som hjälper oss att sjunga in alla stämmor. Vi menar att det är avgörande att våra sångare får lyssna på riktiga röster och inte ”digitala röster”, det hjälper sångaren att hitta klang, lära sin stämma och träna dynamik (sjunga från starkt till svagt). Varje stämma är inspelad så att man hör alla andra stämmor lite svagare i bakgrunden.

Övar man max 10 minuter varje dag - där man de första gångerna bara lyssnar på sin stämma innan man börjar sjunga med - då sätter sig stämman i ryggmärgen. Det är vår ena hemlighet.

TYDLIGA MÅL I FORM AV KONSERTER!

Ytterligare en hemlighet bakom Cantemus utveckling – jo, du hör hur stolta vi är över denna vår kör som aldrig slutar vilja lära och ta sig an utmaningar – det är arbetet mot ett tydligt mål, konsert!

Det finns inget som sporrar arbete och lärandelust som ett tydligt mål i form av konsert. Vi har genom åren anlitat en kader av Sveriges främsta sångare och musiker. Vi sjunger på de största konsertscenerna. Vi marknadsför våra konserter i alla mediekanaler. Vi har blivit bortskämda med många utsålda konserter. Det är inte bara vi som är stolta över Cantemus. Alla våra sångare är stolta över att vara med i Cantemus.

FORTSATT PANDEMIFÖRSIKTIGHET

Vi har under pandemitiden övat på alla möjliga sätt. Vi har haft streamade övningar när Sofia och Göran suttit hemma framför ett piano och sjungit alla stämmor i duett tillsammans med våra sångare, som då suttit hemma och sjungit med i sina vardagsrumssoffor. Vi har sjungit i ”smågrupper” om max femtio sångare (jo femtio sångare blir ”smågrupp” när vi normalt är mellan 400 – 500 sångare). Så tillbaka till streamat för att sedan få träffas i helkör. Tillbaka till femtiogrupp. Och så helkör igen.

Senaste konserten var med Mozarts Requiem i Nacka Aula i november 2021. Vi krävde Covidpass, färskt negativt PCR-test eller snabbtest på plats av både sångare, orkester och publik. En vecka efter våra tre konserter så följde FHM vårt koncept och möjliggjorde för hela det svenska kulturlivet att göra som Cantemus.

Från den 9 februari 2022 har vi, efter beslut av FHM och regeringen, kunnat sjunga helkör igen men känner vi våra körsångare rätt – man blir klokare och smartare av att sjunga i kör, visste du det? – så uppskattar och värderar alla våra sångare att vi fortsätter med att kräva vaccinintyg från alla sångare på alla rep.

VI GER ALDRIG UPP!

Obs! Du anmäler dig antingen till måndagar eller tisdagar.
Du kan klicka här för att komma till anmälningssidan!