Banner VT 2024

Nordiska, ukrainska och engelska julsånger och julsagor!

Konserter i mitten på december 2024 på Stockholms Konserthus

Kommer någon ihåg när Cantemus sjöng nordiska julsånger och Stina Ekblad läste nordiska julsagor för sisådär 20 år sedan? När nu Cantemus avverkat 50-terminersjubileum (med härlig operakonsert på Konserthuset den 2 juni) så kan vi inte låta bli att bli lite nostalgiska och titta i historiken vilka roliga konserter vi gjort.

De nordiska julsånger vi sjöng den gången kommer vi att byta ut/komplettera och fylla på med lite nytt på vår kommande julkonsert. Vi har goda musikervänner med ukrainsk bakgrund som vi ber om hjälp att hitta fina ukrainska julsånger och få hjälp med uttal av ukrainska texter. Från England bara måste vi ta med härliga julsånger av John Rutter (som vi gjorde konsert med också för dryga tjugo år sedan och som vi nyligen återupptagit kontakten med).

Julsagor från Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island, Ukraina och England får bli kontrast till de musikaliska inslagen men kanske inte med den ljuvliga Stina Ekblad som läste sagor och skapade magi då förra gången. Inom kort hoppas vi kunna berätta vem vi funnit som kan skapa magi. Därtill vill vi gärna se en älskad sångstjärna, det blir en surprisartist.

Notera att vi under hösten bara kommer att repetera på tisdagar kl 18-21. Sofia har fått uppdrag att leda tre barnkörer i Ängby församling det kommande året. OBS! Det är redan fullt och kö till dessa barnkörer. Göran kommer att satsa stort på att bygga forskarsatsning runt vad som skulle kunna hända med hela samhället om alla barn fick musicera sig genom alla skolåren med sång och instrumentalmusik. Läs mer om detta projekt på www.forum21.org

Höstterminen 2024 kommer vi att kunna ta emot max 300 deltagare. Vi ber därför alla som anmäler sig att betala terminspeng på 1 750 kr i samband med anmälan för att säkra plats till hösten.

Konstutställningar runt hela Konserthuset

Vi bjuder konstnärer från de nordiska länderna att tillsammans med konstnärer från Ukraina och England ställa ut sin konst i Konserthusets foajéer, trappor, korridorer och entréer. Vi minns operakonserter den 7 januari 2007 när Jan Malmsjö släppte sin CD med Cantemus som sjungit in ”Förklädd Gud”. Vi inbjöd då skulptören Rickard Brixel som fyllde hela Konserthuset och även scenen med fantastiska bronsskulpturer. Det blir spännande att se vilka konstnärer vi får med oss på denna kommande resa. För visst är det spännande att inkludera flera konstformer på samma konsert. Det är lite av ett motto för Cantemus ledare Sofia och Göran.

Väl mött den 27 augusti 2024 i Sverigefinska skolan!

Sofia & Göran Staxäng

PS. Är det någon som har bilder från vår nordiska julkonsert med Stina? Vi lägger gärna in på denna sida.

Teaser från Kalabaliken på Operan!

Cantemus sjunger Carmina Burana 6 jan 2019 på Konserthuset